Projekt noża szefa kuchni

Cel
Zadaniem było opracowanie projektu noża szefa kuchni inspirowanego kulturą japońską, przeznaczonego głównie dla użytkownika domowego.

ZAŁOŻENIA
Możliwość zastosowania
trzech technik chwytu.
Wysoka twardość
ostrza.
Przeznaczony do użytku
domowego.
Inspirowany kulturą
japońską.
INSPIRACJA
Czerpanie inspiracji z kultury japońskiej spowodowało, że nóż otrzymał unikalną formę. Jego zakrzywiony, niespotykany w innych nożach kuchennych kształt poparty wyjątkową funkcjonalnością tworzy produkt jedyny w swoim rodzaju, dzięki czemu zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających użytkowników.

CECHY PRODUKTU

MATERIAŁY
Rączka wykonana z drewna lub
kompozytu – w zależności od wersji.
Stal: japońska stal AUS-8
(67 warstw).

RODZAJ OSTRZA
Stal laminowana.
Rdzeń: stal węglowa;
okładziny: stal nierdzewna.

TWARDOŚĆ
HRC: 59

GABARYTY
Długość całkowita: 32 cm.
Wysokość całkowita: 6,5 cm.
Szerokość maksymalna: 2,4 cm.

UNIWERSALNOŚĆ
Nóż szefa kuchni dostosowany jest do trzech popularnych na całym świecie technik chwytu. Dzięki płynnemu przejściu ostrza w bolster a następnie w rękojeść, ludzka dłoń doskonale dopasowuje się do kształtu noża czyniąc go produktem uniwersalnym.

POINTED FINGER GRIP

PINCH GRIP

HANDLE GRIP
ERGONOMIA
Łukowaty kształt to celowy zabieg, który umożliwił lepsze rozłożenie nacisku niż w przypadku tradycyjnych, prostych noży. Za sprawą takiego rozwiązania ręka w trakcie pracy utrzymuje bardziej naturalną pozycję a siła nacisku jest mniejsza. W konsekwencji użytkownik odczuwa większy komfort pracy.

TRADYCYJNY NÓŻ

NÓŻ SIX CHEFS

PROTOTYP
Wykonany w fabryce prototyp umożliwił przeprowadzenie testów wśród kilku grup użytkowników. Pozwoliło to ostatecznie zweryfikować, czy produkt spełnia potrzeby konsumentów i spełnia zadane założenia.

WYKONANY FABRYCZNIE PROTOTYP













